Kanal Tedavisi
KANAL TEDAVİSİ NEDİR?
Dişin mine ve dentin tabakasının altında “pulpa” olarak adlandırılan dişe canlılığını veren damar-sinir paketinin bulunduğu bir bölüm vardır. Bu bölüm diş köklerinin sonuna kadar uzanır. Canlı dokunun herhangi bir sebeple iltihaplanması durumunda dişin sinirinin alınmasına ve kanalların sterilize edilip doldurulması işlemine kanal tedavisi denir. Kanal tedavisi ihtiyaç duyulan dişlerde genelde ağrı ve sıcaklık hassasiyeti vardır. Bu dişlerin üzerine vurulduğunda (perküsyon) hasta ağrı duyar. Herhangi bir şekilde ağrı ile belirti vermeyen durumlarda diş ölmüş olabilir. Bu gibi durumlarda yüzde şişme (apse) olabilir veya alınan diş röntgeni ile oluşan lezyon belirlenip teşhis konulabilir.
KANAL TEDAVİSİ YAPILAN DİŞTE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Tedavi tamamlandıktan sonra dişin üst dolgusu tamamlanana kadar o dişin üzerine çiğneme yapılmamasına önemle dikkat edilmelidir.
Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır. Bu dişler çoğunlukla ağızdaki diğer dişler kadar uzun süre sağlıklı bir şekilde fonksiyon görebilmektedir.
Kanal tedavisi sonrası dişe gelecek yeni bir darbe, üst dolgusunun kırılması veya derin bir kırık veya çatlaklık oluşması dişte yeniden enfeksiyona sebep olabilir. Bu durumda tedavi yenilenebilecek durumdaysa, kanal tedavisi tekrarlanarak diş daha uzun süre ağızda tutulmaya çalışılır.
KANAL TEDAVİSİ NE ZAMAN GEREKLİDİR?
Dişin sinirine kadar ilerlemiş çürüklerde,
Travma sonucu dişin sinirini de içine alan kırıkların meydana geldiği durumlarda,
Ortodontik tedavi sonucu dişe gelen aşırı kuvvet sonucu dişin canlılığını kaybettiği durumlarda,
İlerlemiş diş eti hastalıklarında,
Dişlerde ileri derecede aşınma sonucu oluşan hassasiyetin giderilmesinde,
Yüksek yapılmış dolgu veya protezler de gerekir.
PULPA DOKUSU NASIL İLTİHAPLANIR ve TEDAVİSİ NASIL OLUR?
Dişler de bulunan tedavi edilmemiş derin dentin çürükleri ve dişlere gelen şiddetli darbeler nedeniyle dişin pulpa dokusu iltihaplanabilir.
İltihaplanma sonrasında dişte kendiliğinden başlayan çok şiddetli ağrılar olabildiği gibi, bu etkenler nedeniyle pulpa dokusu canlılığını da yitirebilir. Bu tür durumlarda kanal tedavisi uygulanır.
Bu tedavinin amacı, iltihaplanan pulpa dokusunun uzaklaştırılmasından sonra, orada kalan boşluğun doku dostu maddelerle doldurulmasıdır.
Tedavi edilen dişler üst dolguları da yapıldıktan sonra ağızda uzun yıllar fonksiyon görebilirler.
Etiket: Dt. Erdinç Şengül - Diş Hekimi Ankara