Braketler
Braketler
Bugün birçok birey gerek çocuk olsun gerek se yetişkin braketleri rahatlıkla kullanmaktadır. Braketler sadece dişlerinizin görüntüsünü, çapraşıklıkları, diş aralıklarını ve fırlaklıklarını düzeltmekle kalmaz aynı zamanda düzensiz kapanış problemleri, çene ilişkilerinin düzenlenmesi ve çene eklemi problemlerin de de kullanılır. Ortodontik tedavilerin temelidirler. Kliniğim Ankara merkezli olduğu için buradan şöyle bir istatistik verebilirim ki diş düzensizliklerini düzeltmek için ortodonti tercih eden her 10 hastadan en az 4 ü erişkin (18 Yaş Üzeri) ve bu işi sadece estetik dişler için değil sağlık açısından da tercih ediyorlar. Teller artık o kadar yaygınlaştı ki hiç kimse aaa Ahmet bey tel taktırmış, Bu yaşta diş teli olur mu falan da demiyor. Kaldı ki lingual ortodonti dediğimiz içten yani dişlerin dil tarafından yapılan diş telleri, ya da seramik, porselen, şeffaf diş telleri ya da invisalign, orto clear, digi ortho gibi şeffaf plaklarda tedavi seçenekleri de mevcut genel isimleri aligner. Bunlar ayrıca yemek yerken diş fırçalarken çıkarılabilir. Bunlar yaygınlaştıkça da tedavi ücretleri ve fiyatları da düşüyor. Yaptıran her kes de arkadaşlarına diş tellerini tavsiye ediyor. Artık ortodonti sadece çocuk ortodontisi değil. Sonuçta estetik diş hekimliği ya da gülüş tasarımı için başvuran bir çok hastayı akıllarında hiç yokken braketleri kullanmaya ikna edebiliyoruz. Bu saye de dişlere hiçbir suni ilave olmadan ya da dişlerden madde kaybı yapıp orijinalliklerini bozmadan istediğimiz estetik seviyeye ulaşabiliyoruz.
Braketler ark telleri vasıtasıyla dişlere kuvvet uygulamak suretiyle dişleri istenilen pozisyona getirerek düzelmelerini sağlar. Braketlerle olan ortodontik tedavi süresi ortalama 1 sene civarında sürmektedir vakaya göre de tabi farklılıklar normaldir. Çene ameliyatlarından önce de braketlere ihtiyaç duyulmaktadır. Ortognatik cerrahi prosedürler de braketler ile başlar.
Braketlerin riski azdır. Latex metal allerjis olanlarda bu durum ortodonti uzmanınca değerlendirilmelidir. Çok alerjik bireyler hastanelere yönlendirilmelidir. Altın, nikel içermeyen braketler mevcuttur. Periodontal, diş eti hastalıklarında, şeker hastalığı diabette, kalp rahatsızlıklarında braket tedavisinde dikkatli olunmalıdır ve hijyene dikkat edilmelidir.
Braket tedavisi iki aşamalıdır genelde. Aktif faz ve braketler çıktıktan sonra pasif retansiyon aşaması. Retansiyonda dişler yeni konumuna alıştırılırlar bunun için hareketli ( essix, hawley, wrapround) gibi apareyler yada sabit lingual retainerlar kullanılır. Ortodontist bazen ikisini kombine edebilir.
Etiket: Dt. Erdinç Şengül - Diş Hekimi Ankara