Diş Dolguları
Diş Çürüğü Nedir
Diş çürüğü çoğunlukla dişin sert dokusu olan mine, onun altındaki dentin ve kimi zamanda kök yüzeyini örten sert dokunun yıkılması olayıdır. Genellikle karbonhidratlı yiyeceklerin (şeker, nişasta vb.) , kola ve benzeri şekerli gazlı içecekler,kek, çikolata vb. özellikle yapışkan gıdaların diş yüzeyinde uzun süre kalmasıyla oluşmaktadır. Ağızda var olan bakteriler bu gıda artıkları ile beslenmekte ve bu mikroorganizmalar yardımıyla asit üretilmektedir. Bir süre sonra bu asidik ortam dişin sert dokularında yıkıma sebep olup diş çürüklerini oluşturmaktadır. Diş ağrısı, dişlerde kendi kendine başlayan veya yemek yerken karşılaşılan ağrılar olabilir. Diş hassasiyeti, su içerken, tatlı yerken veya normal beslenmede dişlerde duyarlılık meydana gelir. Ağız kokusu, diş çürüğüne bağlı olarak bu boşluklarda yemek artıkları birikebilir ve bunların temizlenmemesine bağlı olarak koku oluşabilir.
Diş Çürüğü Oluşumunu Arttırıcı Etkenler Nelerdir?
Beslenme alışkanlığı; asitli ve şekerden zengin gıdaların aşırı tüketimi
Fırçalama alışkanlığı; diş çürüğünü engellemek için günde 2-3 defa dişler fırçalanmalıdır. Özellikle gece yatmadan önceki fırçalama çok önemlidir çünkü gece ağızda kalan yemek artıkları asidik ortam oluşumunu ve dolayısıyla çürük oluşumunu arttırır.
Dişlerin sıralanışı; diş sıralanışı olması gerekenden daha sık ise (çapraşıklık varsa), diş aralarına fırça veya diş ipinin girememesi ve bu alanların temizlenememesine bağlı olarak diş çürüğünün meydana gelmesi kolaylaşır.
Tükürük yapısı; tükürük dişleri yıkayan ve kimyasal yapısındaki maddeler nedeniyle dişleri çürümeye karşı koruyan bir ağız sıvısıdır. Bazı sistemik hastalıklarda diabet (şeker hastalığı) gibi ve gece ağız solunumu olan kişilerde tükürük azalır. Tükürüğün yıkayıcı özelliğinden yoksun kalan dişlerde çürük oluşumu artabilir.
Diş Çürüğü Nasıl Engellenebilir?
Diş sağlığı üzerine aile eğitiminin katkısı çok önemlidir. Ayrıca diş hekiminin bireyleri koruyucu hekimlik yönünden bilinçlendirmesi önemli rol oynar.
Bu Doğrultuda;
Dişler florürlü diş macunu ile günde iki kez hekimin önerdiği şekilde fırçalanmalıdır.
Çürüğe sebebiyet veren gıda maddeleri tüketilmemeli ve öğün aralarında bir şey yememeye özen gösterilmelidir.
En az 6 ayda bir diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.
Diş Çürüğü Tedavisi Nasıl Yapılır? Diş Dolgusu Kaç Çeşittir?
Konservatif (koruyucu) diş tedavisi çürük oluşumunu engellemekle başlar. Amaç; oluşan diş çürüğünü fazla ilerlemeden tedavi etmek ve çürükle kaybolan diş dokusunu onarmaktır. Yapılan intraoral (ağız içi) muayene ve radyolojik tetkikler (diş röntgeni) sonucu dolgu ve kanal tedavisi yönünden diş değerlendirilir. Yapılan diş dolgusu ile doğal dişe kaybolan estetik ve fonksiyonun geri kazandırılması amaçlanır. Dolgu yapımı için çeşitli maddeler kullanılır. Bunlar;
Amalgam dolgu,
Kompozit dolgu,
Porselen dolgu materyalleridir.
Amalgam Dolgu
Amalgam dolgular gümüş veya metal dolgular olarak da bilinmektedir. Amalgam; gümüş, kalay ve bakır alaşımının, cıva ile reaksiyona girerek elde edilir. Karışımın %45-50’sini oluşturan cıva, metalleri birbirine bağlayarak dayanıklı bir dolgu malzemesi meydana getirir. Diş hekimliği alanında amalgam alışımın 150 yıla dayanan bir özgeçmişe sahiptir.Amalgam dolgudaki cıva zehirli değildir. Cıva diğer metallerle birleştiğinde kimyasal yapısı değişir ve zararsız hale geçer. Çiğneme ve öğütme sonucunda ağızda açığa çıkan cıva miktarı su, hava ve yiyeceklerde alınan miktardan çok daha azdır. Bütün bilimsel araştırmalarla civanın zararsız olduğu sonucuna varılmıştır.
Amalgam Dolgu Hangi Durumlarda Uygulanır?
Aşırı çiğneme kuvvetleri gelebilecek bölgelerde, büyük çürüklü arka dişlerde,
Aşırı ve derin çürük (doku kaybı olan) dişlerde,
Tükürük kontrolünün güç olduğu hastalarda,
Cıva ve metal alerjisi olmayan hastalarda.
Diş Hekimliğinde Kompozit Dolgu'nun Kullanım Alanları
Dişlerin şekil ve renk bozuklarında
Ön ve arka dişleri ilgilendiren her türlü restoratif uygulamaları
Ön dişlerdeki boşlukları kapatmak
Laminate kuronlar
Dişleri sabitleştirmek amacıyla yapılan splint tedavilerde
Ortodontik tedavide braketleri dişe yapıştırmak için kullanılmaktadır
Etiket: Dt. Erdinç Şengül - Diş Hekimi Ankara